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This responds to your February 19, 2014letter and previous conversations with members of 
my staff requesting clarification ofthe Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180) applicable to lighters. In your letter, you describe a difficulty in attempting to 
comply with the shipping paper and marking requirements in§§ 173.308(d) and (e). 
According to your letter, you state that: 

A lighter company must place each and every lighter design report identifier on the outer 
package for the shipment. In the case of many companies, this means that they must place 
20 or more LAAs on the outer packaging. This is extremely cumbersome as there is only so 
much room on the corrugated box used for these shipments. In addition, companies are 
routinely adding new lighters to their product line, and, therefore, new LAA numbers must 
be added regularly to the packaging. Hence, boxes must be thrown out and new boxes 
ordered, with the new LAA number added. 

Additionally, you summarize three alternatives informally discussed with the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) staff that could satisfy these 
requirements for lighters. These alternatives are paraphrased below: 

1. Place all of the LAA numbers for the company on each box and simply place whatever 
lighter was being shipped in the box. 

2. Place every LAA number on the box with little boxes (squares) next to the approval number 
and check off exactly what lighters are in the box by manually putting a check mark in the 
applicable square. 

3. Place the predominant approval numbers on the outer packaging. If a lighter company sold 
twenty lighters, they could place the approval number for the five predominant lighters on 
the outer packaging. 



Finally, you ask PHMSA to allow the outer packaging and shipping papers for approved 
lighters to be marked as follows (in lieu of the current HMR requirements provided in 
§§ 173.308(d) and (e)): 

LIGHTERS: In compliance with 49 Part 173.308 

Paragraph (d) of§ 173.308 prescribes the shipping paper and package marking requirements 
for lighters. Prior to publication on January 23,2006 [71 FR 3418] ofthe final rule entitled 
"Hazardous Materials: Requirements for Lighters and Lighter Refills," under Docket No. 
RSPA-2004-18795 (HM-237), the previous shipping paper and marking requirements 
required packages of lighters to be marked and shipping papers to be annotated with the 
approval numbers assigned by PHMSA. ·After the January 1, 2007 effective date of the 
HM-237 final rule, we instead require the identification code and test report identifier to be 
annotated on a shipping paper, in association with the basic description, and marked on a 
package, for all designs contained therein. 

The consistency in pertinent information is important, as the shipping paper notation and 
package marking requirements enable enforcement personnel to identify the person who 
tested and approved the lighters for transportation should they identify a problem with the 
shipment. 

In paragraph (e) of§ 1 73 .3 08, we continue to allow the exception from Subparts C through 
H of Part 172, and Part 177, for no more than 1,500 lighters carried aboard a transport 
vehicle by highway. This exception allows for the use of non-specification outer packaging 
meeting the general requirements of Subpart B of Part 1 73. This paragraph does not, 
however, contain an exception from marking the test report identifier on the outer package 
because of the potential for transportation by common or contract carriage. In all cases, the 
test report identifier marking is the only information available to enforcement personnel and 
carriers to identify the types of lighters that are contained in a package and to ascertain 
whether the lighters have been examined in accordance with the HMR. Distributors should 
be aware of the test report identifiers for each design type in their inventory. 

We agree that marking the outside of the packaging may impose a burden on distributors. At 
the same time, we maintain our belief that some record of the test report identifiers for 
lighters transported in a package must be available to enforcement personnel and carriers 
during transportation. Therefore, we cannot authorize the fourth alternative you requested. 
Nonetheless, to alleviate the possible burden on distributors, we do allow a list of test report 
identifiers to be included inside, or attached to the outside of a package as a means of 
complying with the requirement. 

If you believe a rulemaking change, such as a revision, addition, or deletion is warranted, we 
invite you to file a petition in accordance with§§ 106.95, 106.100 and 106.105 of the HMR, 
including all information needed to support your petition. Your request will be further 
evaluated for merit to address in an upcoming rulemaking. For regulations in 49 CFR Parts 
171 through 180, please submit the petition to: Standards and Rulemaking Division, Pipeline 
and Hazardous Materials Safety Administration, PHH-10, U.S. Department of 
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Transportation, East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE, Washington, DC 20590-0001. 
Please contact Mr. Steven Andrews in the Regulatory Review and Reinvention Branch of the 
Standards and Rulernaking Division at 202-366-8553 for more information. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulernaking Division 
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VIA EMAIL AND HAND DELIVERY 

December 5, 2012 

Mr. Michael Stevens 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline & Hazardous Materials Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, S.E 
Washington, D.C. 20590 

Re: Request for Interpretation Regarding Placement of Approval Numbers for 
Lighters on Outer Packagings and Shipping Papers 

Dear Mr. Stevens: 

We are writing to you about an issue which has been particularly difficult for the lighter 
industry. 

As you know, under the "new" PHMSA lighter regulation (71 Fed. Reg. 3427, January 
23, 2006; as amended at 73 Fed. Reg. 57006, October 1, 2008), individual approvals are 
issued for each lighter design reviewed for "gas escapage" and a specific approval 
number is designated for that lighter. 49 CFR Part 173.308(b)(4)(i)(C). Under 49 CFR 
Part 173.308(d)(2), these approval numbers must then be set forth on the outer packaging 
for the lighter. This framework worked perfectly fine, under the old regulation, when a 
single T number was issued to a company for all of its lighters. The company simply 
placed the T number on its outer packaging and used it for all lighter shipments. 
However, under the new regulation, it appears that companies have to place every LAA 
number on the outer packaging. As stated in the new lighter regulation: 

" ... a lighter design test report identifier ... must be marked on a paekaging containing 
lighters."' 49 CFR Part 173.308( d)(2). 

While the language speaks in the singular, "a lighter design report identifier", it has been 
generally interpreted to mean all identifiers must be marked on the: outer packaging. 



Moreover, this point is clarified further in Part 173.308(e), Exceptions, stating: 

"In addition, the package must include the test report identifier for each lighter design ... " 

So under the new regulation, a lighter company must place each and every lighter design 
report identifier on the outer package for the shipment. In the case of many companies, 
this means that they must place 20 or more LAAs on the outer packaging. This is 
extremely cumbersome as there is only so much room on the corrugated box used for 
these shipments. In addition, companies are routinely adding new lighters to their 
product line, and, therefore, new LAA numbers must be added regularly to the 
packaging. Hence, boxes must be thrown out and new boxes ordered, with the new LAA 
number added. 

The cost of modifying packaging each time a new LAA number has to be added is 
enormous. New packaging costs tens of thousands of dollars (because it is much more 
cost effective to purchase large quantities) and testing of a packaging is expensive 
(ranging from $800 to $2000 or more). 

The same situation applies to printing all of the LAA numbers on the shipping papers. 
Large retailers are complaining to Lighter Association members that it could hundreds of 
thousands of dollars to change their computer programs to print fifteen, twenty or thirty 
LAA numbers on the shipping paper. 

And the logistics of keeping track of what lighters are in the box (outer packaging) are 
extraordinary. Because each box may contain a different assortment of lighters, under 
the new system, each box shipped must be manually examined by an employee to be 
certain that the lighters in the box match the LAA numbers on the box. As a result, lighter 
companies with many different models, have been forced to hire additional employees 
simply to ensure that the lighters that go in the box meet exactly the particular LAA 
numbers pre-printed on the box. 

Lighter Association representatives have raised this issue informally with PHMSA staff 
and have received varying guidance on how to respond to this problem. 

One suggestion was to place all of the LAA numbers for the company on each box and 
simply place whatever lighter was being shipped in the box. In this manner, the box 
always contained the LAA number for a lighter being shipped. 

Another suggestion was to place every LAA number on the box with little boxes 
(squares) next to the approval number and check off exactly what lighters are in the box 
by manually putting a check mark in the applicable square. 

Yet another discussion was to follow the example of the interpretation issued many years 
ago to the fireworks industry for assortment packages and place the predominant 
approval numbers on the outer packaging. This process was codified at 49 CFR Part 



172.320( c), so today an explosives company shipping more than five products in the 
same box, can place five approval numbers on the box and ship any number of Division 1 
items. Similarly, the logic followed that if a lighter company sold twenty lighters, they 
could place the approval number for five lighters on the outer packaging. This concept 
was discussed at our November 2011 meeting at PHMSA. 

The Lighter Association believes that this is a problem that falls under the "no harm- no 
foul" aphorism. All outer packagings utilized by Association members contain the 
following information: 

Division 2.1 Lighters 

Company Name or Brand 

Flammable 

Flammable Symbol 

Approval Number 

So there is absolutely no doubt for the first responder what is in the packaging - it 
contains lighters with a tiny amount of butane fuel (50 to 80 mg). In the unlikely event of 
an issue with the transportation of the lighters, the first responder would immediately 
know the Hazardous Materials Classification for the product and the safety risk. The 
addition of a long listing of LAA numbers does not add any relevant information to the 
situation. Moreover, there has not been an issue involving the transportation oflighters 
in at least 25 Y'~ars. So there is no safety risk, regardless of what resolution is settled 
upon here. 

Frankly, even though the Association actively participated in the rulemaking on the 
revision to Part 173.308 from 2004 to 2006, we suspect that no one considered this point 
when adding the requirement of individual LAA numbers for each lighter. So now we 
have a situation where some of our members must place 20 or more approval numbers on 
an outer packaging, then discard it when a new lighter is added. This is certainly not 
consistent with the overall national and state policy to recycle and to reduce energy 
consumption. 

The Lighter Association respectfully requests that PHMSA stay all enforcement activity 
related to this issue, since 100% technical compliance with this requirement serves no 
apparent purpose and is virtually impossible given the large variety of lighters shipped. 
We are not aware of any enforcement activity on this precise issue, but it is a concern of 
our members since, like all offerors, they are subject to periodic PHMSA inspections. 

More importantly, the Lighter Association respectfully requests that an interpretation be 
issued stating that the outer packaging and shipping papers for approved lighters can be 
marked as follows: 



LIGHTERS: In compliance with 49 Part 173.308 

This would eliminate manual checking off of boxes and would be more comprehensive 
than the exception for the explosives industry. Moreover, it would meet the needs of 
PHMSA and first responders as they would know exactly what is in the box. There really 
is no reason for them to know the various approval numbers. Accordingly, we would 
respectfully request that an interpretation letter to this effect be issued. 

Thank you for your consideration of our concerns. 

Very truly yours, 

David H. Baker 
General Counsel 

DHB:bd 


